MEZOTERAPİ
Mezoterapi, 1952 yılında Dr.Michel Pistor tarafından geliştirilen çeşitli zedelenmeler ve tıbbi durumları düzeltmek için ve estetik amaçlarla kullanılan minimal invazif bir tedavi yöntemidir. Tedavide problemin olduğu cilt, ciltaltı yağtabakası; orta cilt bölümü direk olarak hedef alınır ve mikro enjeksiyon ile çeşitli ilaçlar, bitki ekstreleri, vitaminler ve aminoasitler orta cilt bölümüne enjekte edilir. Mezoterapide kullanılan maddeler şunlardır:
Isoproterenol, Aminophylline, Pentoxifylline, L-carnitine, L-arginine, Hyaluronidase, Collagenase, Yohimbine, Lymphomyosot,Co-enzyme cofactors, Dimethylethanolamine, Gerovital, Glutathione, Tretinoin, Alpha lipoic acid,Vitamin C, Procaine, Lidocaine, Ginkgo biloba, Melilotus, C-adenosine monophosphate, Multipl vitaminler, mineral elementler,Carbon dioxide, Mesoglycan, Phosphatidylcholine,T3-T4 thyroid...
Mezoterapinin tendonit, tendon kalsifikasyonu, dental prosedürler, kanser, boyun –kol ağrıları, artrit lemfödem, ve venöz staz gibi durumlarda ağrı giderilmesi için kullanımı bilinmektedir.
Ayrıca estetik amaçlı olarak;
- Selülit ve çatlak tedavisi
- Zayıflamayı hızlandırmak için
- Yaşlanma karşıtı etkiler için
- Bölgesel yağ depolanmaları azaltmak için
- Saç kaybını azaltmak için kullanılmaktadır.
Mezoterapi başarılı bir uygulama mıdır?
Avrupa’da ve dünya çapında yaygınlaşan mezoterapi uygulamalarının etkinliği tartışılmaktadır. Estetik amaçlı mezoterapi uygulamalarının başarılı sonuçlar verdiğini belirten estetik hekimleri olduğu gibi mezoterapinin etkili olduğunu belirten yayın, çalışma ve bilginin olmadığını belirten estetik hekimleri de mevcuttur. Cerrahi bir yöntem olmayan mezoterapi sırasında enjekte edilen ilaç ve benzeri sıvıların ne olduğunun hasta tarafından bilinmesi ve etkilerinin net bir şekilde anlaşılması gerekir. ‘Basit bir enjeksiyonla tüm sorunların çözümü’ ya da ‘ameliyatsız mükemmel sonuç’ beklentilerinin hayal kırıklığı ile sonuçlanabileceği bilinmelidir.
Mezoterapi kimlerde uygulanmaz?
- Ciddi kalp yetmezliği bulunan kişiler,
- Diyabet hastaları,
- Kronik böbrek hastalıkları,
- Antikoagülan tedavisi ( Aspirin, Kumadin…) alan hastalar,
- Kanama-pıhtılaşma bozukluğu bulunan kişiler,
- Hamileler
Mezoterapi yan etkileri nelerdir?
- Hafif şişkinlik (1-5 gün sürebilen)
- Yanma hissi ( 15-20 dakika sürebilen)
- Hafif ağrı ( birkaç gün sürebilen)
- Ciltte ufak renk değişikliği ( kendiliğinden geçen)
- Cilt enfeksiyonu