Yasal Uyarılarımız Faydalı Linkler
 
Dövme Çıkarılması
 

Dövme nedir?

 
Dövmeler, iğne yada diğer travmalarla cildin alt tabakasına yabancı cisim girmesi ile dışarıdan belirgin olan cilt görüntüsüdür. Dövmeler dışarıdan çeşitli boyaların cilde verilmesi ile olabildiği gibi, çeşitli kazalar sonucu (barutla yaralanma, trafik kazası sonucu çeşitli maddelerin cilde girmesi gibi) da oluşabilir.
 
Neden dövme yapılır?
 
 Dışarıdan cilde boya verilerek yapılan dövmeler amatör veya profesyonel dekoratif amaçlı, kimlik simgesi, duygu ve düşüncelerin, bir aşkın belirtilmesi amacıyla olmaktadır. Bunun yanında tıbbi olarak; çeşitli yara izlerinin gizlenmesi, memebaşı etrafı koyuluk oluşturulması, kalıcı makyaj gibi amaçlarla da dövme yapılabilir.
 
Dövme yapılması sağlıklı mıdır?
 
Dövme uygulanmaları genelde güvenlidir. Fakat uygun ve temiz malzemelerin kullanılmaması sonucu hepatit, AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların geçme riski bulunmaktadır. Ayrıca bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar yaratabilir. Kırmızı pigment (sinnabar), mavi (kobalt), yeşil (krom) ve sarı( kadmiyum) pigmentlere karşı alerji gelişimleri bildirilmiştir.
Bunların yanında dövmeli alanda oluşabilen her lezyon, cilt kanseri, cilt hastalığı ilgi konusu olmaktadır.
 
Hangi dövmeler daha kolay çıkarılır?
 
Küçük ebattaki, tek renkten oluşan,parlak olmayan, amatör ve eski dövmeler yeni gelişen laser teknolojileriyle daha başarılı olarak çıkarılmaktadır. Dövme üzerine dövme bulunan durumlarda sonuçların önceden kestirilmesi daha zordur.
 
Dövmelerin çıkarılması için hangi yöntemler vardır?
 
Dövmelerin çıkarılması için cerrahi yöntemler yanında dermabrazyon, kimyasal peeling, tannik asit, salabrazyon, Q-switched laser diğer çeşitli seçeneklerdir. Bunun yanında başka bir dövmeyle eski dövmenin kapatılması yapılabilir.
 
Cerrahi olarak dövme nasıl çıkarılır?
 
Dövmenin bulunduğu bölgenin gerginliğine, çevre dokuların yeterliliğine, dövmenin büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli cerrahi seçenekler mevcuttur. En sık olarak dö vmenin basit bir şekilde çıkarılması ve dikiş atılması uygulanır. Eğer tek bir seansta dövmenin hepsi çıkarılamazsa seri olarak birkaç seansta çıkarma uygulanabilir. Bunun yanında dövmenin çıkarılması sonrası vücudun başka bir yerinden alınan deri greftinin konulması, doku genişletme ameliyatı ve flep cerrahisi diğer tekniklerdir. Bu yöntemlerin dezavantajı cerrahi yara izlerinin kalmasıdır.
 
Laserle dövme çıkarılır mı?
 
Q-switch laserler dövmeler daha başarılı olarak çıkarılabilmektedir. Q-switch ruby (694 nm), Q-switch alexandrite (755 nm) ve Q-switch Nd:YAG (1064 nm, çift frekans 532 nm) olarak 3 çeşit laser vardır.  Q-switch laserler, çevre dokulara zarar vermeden, kısa atımlı yüksek enerji ile boya maddesini tahrip eder ve hücre içinden salınımını sağlar. Daha sonra lenf sistemi tarafından bu boyalar vücuttan atılırlar.
 
Tüm Q-switch laserler her dövmede etkili midir?
 
Her laser her dövmeye etkili değildir. Genelde her Q-switch laser siyah ve indian ink boyasına etkilidir.
Q-switch ruby: Yeşil dövmeler için en etkili, Kırmızı ve turuncu renkli dövmelerde etkisiz
Q-switch alexandrite: Mavi, siyah, kırmızı ve yeşilde etkili. Turuncu ve sarıda etkisiz
Q-switch Nd:YAG ( çift frekans 532nm): Kırmızıda etkili. Yeşilde etkisiz. Turuncu, sarı ve morda etkili olabilir.
Pulsed dye ( 510 nm) laserler de kırmızı ve turuncu renkli dövmelerde etkili olabilmektedir.
   
Lazerle dövme silme nasıl olur? Ne kadar sürer?
    
Lazerle dövme silme hemen sonuç veren bir yöntem değildir. Lazer vücuttaki hücre içindeki boyaları tahrip eder. Daha sonra vücut bu pigment maddelerini kendisi yok eder. Onun için 3-8 seans arası sürebilen bu yöntemde seanslar arası birkaç ay süre bırakmak, dövmenin daha başarılı silinmesini sağladığı gibi, cilde iyileşme için süre kazandırır. Bu yöntemin dezavantajı uzun süren bir dövme silme yöntemi olması, en önemli avantajı ise çevre dokulara zarar vermeden, iz bırakmadan bu işlemi yapmasıdır.
 
Laserle dövme silme işleminde ne gibi sıkıntılar izlenebilir?
 
Laserle dövme silmede skar kalması, dövmenin daha koyu renk değiştirmesi, hipopigmentasyon, alerjik reaksiyon gelişmesi ve laserin başarılı olmaması gibi sorunlar nadiren görülebilir. Q-switch laserde bu sorunlar daha nadir izlenir.
 
Karbondioksid laser dövme çıkarmada kullanılır mı?
 
Karbondioksid laser cildi hırpalama potansiyeli daha fazla olan, sonuçta iz kalma riski yüksek olan bir lazer türüdür. Öncelikle cildin üst tabakasını buharlaştırarak dövmenin daha parlak olmasının daha sonra ise dövmenin cildin alt tabakası olan dermisten silinmesini sağlar.Genelde tek seans yeterli olmaktadır.Kötü izler kalmasının engellenmesi için kortikosteroid kremlerle birlikte kullanılır.
 
Kimyasal peeling ile dövme çıkarılır mı?
        
Trikloroasetik asit veya fenol kullanılarak yapılan kimyasal soyma işlemi dövme çıkarılmasında etkili olabilir.Fakat yaygın bir kullanımı bulunmamaktadır.
 
Dövme silmede dermabrazyon nasıl kullanılır?
 
Dermabrazyonda mekanik olarak derinin en üst epidermis ve altındaki yüzeyel dermis tabakası soyulur ve oluşan yara çeşitli yara örtüleri ile pansumanı sağlanır. Deriden dövme renginin aktığı   pansuman değişimlerinde gözlenebilir. İyileşme süresi uzun sürebilmektedir. Gereğinde seans sayısı arttırılabilir. İz kalması, dövmenin tam çıkarılamaması görülebilen problemlerdir.
 
Salabrazyon nedir?
 
Salabrazyon cildin üst tabakasının çeşitli yöntemlerle soyulması ve üzerine tuz dökülmesi işlemidir. Bu tuz ne kadar uzun süre bekletilirse dövme çıkarmada o kadar başarılı olur fakat o kadar fazla iz kalma riski artar.4 saatten fazla kalmamalıdır.
 
Tannik asit nasıl kullanılır?
 
Tannik asit, dövme üzerine dövme yapmada tek başına ve dermabrazyon sonrası iltihabi süreç ve dövme boyasını akması için kullanılır.
 
Elektrokoter dövme çıkarmada kullanılır mı?
 
Elektrokoter bazı yüzeyel ve küçük dövmelerin silinmesi için kullanılabilir.
 
 
  E- Bülten’e kayıt ol yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar ol... Katıl
 
Arkadaşına Gönder
Gönderen Adı :
Alıcı E-mail :
Güvenlik Kodu :