Meme dokusu özellikle kadınlarda, kadın kimliği ve dış görünüşün önemli bir öğesidir. Memenin çeşitli hastalıkları ve estetik deformiteleri kadınlarda önemli sorunlar yaratabilmektedir. Çeşitli sebeplerle var olan probleme göre çeşitli meme estetiği ameliyatları talep edilmektedir.
Meme küçültme ameliyatı (Redüksiyon mamoplasti): Aşırı büyük ve sarkık memeye sahip bayanlarda en sık şikayet sebebi boyun, omuz ve sırt; bazen de bel ağrısıdır. Bazı hastalarda boyun fıtığı dahi izlenebilir. Memeler aşırı büyük ise ilerleyen yıllarda sırt kavsinde bozulmalar, kamburlaşmalar görülebilir. Koltukaltı, meme altı gibi bölgelerde aşırı terlemeye bağlı pişik, tahriş ve mantar enfeksiyonları söz konusu olabilir. Estetik olarak vücutla uyumsuz meme görüntüsü, kıyafet seçiminde kişiyi kapalı ve vücudu olduğundan daha hantal gösteren büyük kıyafetlere; ayrıca iç çamaşırı konusunda özel çamaşır almak/yaptırmak gibi zorunlu tercihlere yöneltmektedir. Bu problemlerin çözülmesini isteyen kadınlarda çeşitli tekniklerle meme küçültme ameliyatı yapılmaktadır. Bu hastalarda hemen hemen her zaman meme dikleştirme ameliyatı da aynı anda ve bazen de liposuction (yağ emme) ameliyatı gereksinim üzerine yapılmaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatı ( Mastopeksi) : Aşırı kilo kaybı, hamilelik sonrası meme atrofisi, menapoz sonrası küçülme, ağır meme protezleri, yaşlanma gibi sebeplerle meme sarkıklığı izlenebilir. Bu şikayetlerle başvuran hastalara genelde meme dokusu çıkarılmadan meme cildi çıkarılarak meme dikleştirme ameliyatı yapılmaktadır. Bazen de meme asimetrisi düzeltilmesi ve silikon meme protezleriyle meme büyütme ameliyatı ( tek ya da çift taraflı) gerekli olabilmektedir.
Meme büyütme ameliyatı ( Augmentasyon mamoplasti) : Meme dokusunun hacmini arttırmak amacıyla yapılan augmentasyon mamoplasti ameliyatları, meme şekli, simetrisi ve meme başı pozisyonunu düzeltmeyi de amaçlamaktadır. Meme büyütme amaçlı nadiren kendi yağ dokusu da kullanılabilmesine rağmen sıklıkla silikon bazlı meme protezleri kullanılır.
Meme asimetrisi düzeltilmesi : Memeler ve meme başlarının yer, şekil ve boyutlarında farklılık olması meme asimetrisi olarak değerlendirilir. Aslında kadınların hepsinde az veya çok meme asimetrisi bulunmaktadır. Bu asimetri nadiren doğuştan olabildiği gibi, daha çok ergenliğe geçiş ve meme dokusunun oluşmasıyla ortaya çıkar. Bazen de daha ileri yaşta hamilelik ve emzirme sonrası, cerrahi sonrası ya da iyi veya kötü huylu tümör oluşumu gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Estetik amaçlarla meme asimetrisi düzeltilmesinde yapılacak cerrahi yöntem, hastanın isteği, asimetrinin miktarı, cerrahın yönlendirmesiyle kararlaştırılır. Meme küçültme, dikleştirme, silikonla büyütme, yağ enjeksiyonu gibi yöntemler her hastada ayrı ayrı göz önünde bulundurulur ve uygun yöntem seçilerek asimetri düzeltilir.
Tübüler meme cerrahisi : Tübüler meme, bazı kadınlarda ergenlik çağında memelerde gelişme geriliği nedeniyle meme dokusu meme ucu ve etrafındaki areola dokusu etrafına toplanmış olarak izlenir. Gelişme problemi özellikle memenin alt kısmındadır ve bir bağ gibi memeyi sıkıştırarak normal görüntüye ulaşmasını engeller. Meme dokusu meme ucu altına fıtıklaşmış ve sıkışmış gibidir.Bazı vakalarda areola küçültme yeterli olabilirken bazılarında ise silikon meme proteziyle büyütme, meme dikleştirme bazen de meme küçültme ameliyatı gerekebilir. Meme büyütme ve dikleştirme ameliyatları bu vakalarda daha farklı uygulanmalıdır.
Meme başı ameliyatları : Çökük meme başı düzeltilmesi, meme ucu küçültülmesi, aksesuar meme başı cerrahisi ve meme ucu-başı oluşturulması yapılan ameliyatlar arasındadır.
Meme rekonstrüksiyonu : Doğuştan ya da meme kanseri cerrahisi nedeniyle tek ya da her iki memesi çeşitli derecelerde bulunmayan ya da şekil bozukluğu bulunan hastalarda yeniden meme dokusu oluşturulması yapılabilinmektedir. Bu amaçla meme protezleri (silikon) ya da hastanın kendi dokuları kullanılabilir.
Erkeklerde de memelere ve göğüs kafesine yönelik çeşitli ameliyatlar talep edilmektedir.
Jinekomasti cerrahisi : Gerçek jinekomasti, erkekte meme bez dokusunun normalden fazla miktarda olmasıdır. Halk arasında jinekomasti olarak bilinen erkek meme büyümesi ise ‘yalancı jinekomasti (psödojinekomasti)’ dir. Çift taraflı büyüme olarak izlenen bu durumda meme dokusu değil göğüs bölgesinde ciltaltı yağ dokusu depolanması ile meme görüntüsü oluşması mevcuttur. Cerrahi tedavide, genelde genel anestezi altında liposuction ve cerrahi olarak meme dokusu çıkarılması ya ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir
Erkek meme protezi (implant) ameliyatı : Son zamanlarda erkeklerde kaslı göğüs yapısı sahibi olma isteği artmaya başlamıştır. Kadınlarda yapılan meme büyütme ameliyatına benzer bir yöntemle, silikon bazlı protezler erkeğin göğüs kasları altına yerleştirilerek , daha kaslı ve konturlu görünüm elde edilebilinmektedir.