Gerçek jinekomasti, erkekte meme bez dokusunun normalden fazla miktarda olmasıdır. Östrojen aktivitesi fazlalığıyla oluşur ve östrojenin androjene olan oranının yükselmesinin sonucudur. % 50-55 çift taraflı izlenir. Halk arasında jinekomasti olarak bilinen erkek meme büyümesi ise ‘yalancı jinekomasti (psödojinekomasti)’ dir. Çift taraflı büyüme olarak izlenen bu durumda meme dokusu değil göğüs bölgesinde ciltaltı yağ dokusu depolanması ile meme görüntüsü oluşması mevcuttur. Meme büyümesi şikayetiyle başvuran hastaların çoğu yalancı jinekomasti sahibidir.
Jinekomasti, fizyolojik olarak, herhangi bir patolojik sebep bulunmaksızın yenidoğan döneminde, erişkinliğe geçiş çağında ve yaşlılıkta izlenebilir. Bebeklik çağı ve erişkinliğe geçiş çağında çoğu kez geçicidir. Hormon bozuklukları, siroz, yetersiz beslenme, tiroid hastalıkları, bazı tümörler, bazı ilaç kullanımları da patolojik jinekomastiye sebep verebilir. Bu ilaçların kesilmesi düzelme sağlayabilir.
Tedavide varsa altta yatan sebep düzeltilmeye çalışılır. Genelde bilinen bir sebep bulunamaz. Bazı ilaçlar ve bazı özel durumlarda düşük doz radyoterapinin tedavide etkili olduğu bilinmektedir.
Jinekomastinin kalıcı asıl tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide, genelde genel anestezi altında liposuction ve cerrahi olarak meme dokusu çıkarılması ya ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir. En sık olarak meme ucu etrafı insizyonu ile yapılan ameliyatlar sonrası hasta günlük aktivitelerine hızlıca dönebilir.