MEME ASİMETRİSİ NEDİR?
İnsan vücudunda çift bulunan akciğer, böbrek, testis gibi organlar ayna simetrisinde olmazlar. Benzeri şekilde memeler ve meme başlarının yer, şekil ve boyutlarında farklılık olması meme asimetrisi olarak değerlendirilir. Aslında kadınların hepsinde az veya çok meme asimetrisi bulunmaktadır. Bu asimetri nadiren doğuştan olabildiği gibi, daha çok ergenliğe geçiş ve meme dokusunun oluşmasıyla ortaya çıkar. Bazen de daha ileri yaşta hamilelik ve emzirme sonrası, cerrahi sonrası ya da iyi veya kötü huylu tümör oluşumu gibi sebeplerle ortaya çıkabilir.
MEME ASİMETRİLERİ İÇİN NE TÜR AMELİYATLAR YAPILABİLİR?
Meme asimetrileri farklı şekilde görülebilir:
1-Tek meme normal büyüklükte diğeri normalden büyük veya küçük
2-Tek meme normalden küçük diğeri daha da küçük
3-Tek meme normalden büyük diğeri daha da büyük
4-Tek meme dokusu kısmen veya tamamen gelişmemiş olabilir. Beraberinde meme sarkıklığı da eşlik edebilir.
Asimetrileri gidermek için çeşitli ameliyat seçenekleri mevcuttur. Asimetri derecesi hafifse karın, kalça gibi bölgelerden alınan yağın enjeksiyonu ile asimetri giderilebilir. Bir meme diğer normal olandan büyükse o memeye küçültme ameliyatı uygulanabilir. Ya da bir meme diğer normal olandan küçükse o memeye silikon protezle büyütme ameliyatı yapılabilir.
Meme asimetisiyle beraber her iki memenin de büyüklüğü mevcutsa, her iki memeye birden meme küçültme ameliyatı yapılabilir.
Meme asimetrisiyle birlikte her iki memenin küçüklüğü varsa, her iki memeye farklı büyüklükte meme protezleri ile büyültme ameliyatı yapılır.
Beraberinde meme sarkıklığı olan hastalarda meme dikleştirme ameliyatı da aynı anda uygulanır.
Bu ameliyatlar, kozmetik nedenlerle hastanın isteğine bağlı olarak cerrahın önerisiyle yapılır. Meme asimetrisi, memede iyi veya kötü huylu tümör sebebiyle var ise tanı ve tedavide amaç tek başına kozmetik olmaz. Var olan tümörün çıkarılması ve kesin tedavi asıl amaçtır.
DOĞUŞTAN BİR MEMESİ OLMAYAN HASTALARDA NASIL BİR CERRAHİ MÜDAHALE YAPILIR?
Poland sendromu, 30.000 canlı doğumda bir görülen tek taraflı meme ve/veya memebaşı yokluğu ya da gelişmemesi, aynı taraflı göğüs kaslarının gelişmemesi veya yokluğu, bazen kaburgalarda gelişmeme, el parmaklarında çeşitli yapışıklık veya şekil bozukluklarının izlendiği bir sendromdur. Bu hastalar genelde kozmetik nedenlerle meme oluşturulması için plastik cerrahiye başvururlar.
Poland sendromlu hastalara, silikon protez yerleştirilmesi ile meme oluşturulması sağlanabilir. Cilt doku yeterli değilse önce doku genişletici ameliyatı uygulanarak yuva hazırlanır. Sonra yeterli yuva hazırlanınca silikon protez ile meme görüntüsü oluşturulur. Sorunlu göğüs bölgesinde göğüs kasları hiç yoksa aynı taraf sırt bölgesinden latissimus dorsi adı verilen kas dokusu meme bölgesine getirilerek tek başına ya da silikon protezle meme oluşturulabilir.
Ciddi deformitesi olan hastalarda karın bölgesinden, bel yan bölgeden, kalça gibi bölgelerden mikrocerrahi teknikle cilt, yağ ve kas doku taşınarak meme doku oluşturulması yapılır.
Memebaşı ve areola denilen çevre cilt dokusu bulunmayan hastalara, memebaşının bulunması gereken bölgenin dokuları ile bölgesel flep teknikleriyle memebaşı oluşturulması ya da kasık bölgesinden deri nakliyle memebaşı ve areola oluşturulması yapılabilir. Bu ameliyat meme oluşturulması ile aynı seansta ya da farklı zamanda yapılabilir.