Yasal Uyarılarımız Faydalı Linkler
 
Hipospadias Cerrahisi
 

 HİPOSPADİAS TEDAVİSİ

 

HİPOSPADİAS NEDİR?

Hipospadias, idrara yapılan deliğin penisin ucunda değil de altında olmasıdır. Doğumsal olan bu durumda, erkek cinsel organının en uç kısmında olan, idrar yolunun sonlandığı  ve idrarın dışarı boşaldığı kısım olan açıklığın, normalin dışında olarak penisin alt yüzünde farklı bir yerde bulunur. En sık olarak penisin glans denilen en uçtaki kısmında izlenir. En az ise skrotumda izlenir.

Hipospadias, halk içinde ‘peygamber sünneti, doğuştan sünnetli ya da yarım sünnetli’ şeklinde farklı isimlerle bilinmektedir. Bunların temel nedeni hipospadiaslı çocuklarda sünnet derisinin ön tarafının gelişmemiş olması ve sünnet derisinin penisin sadece arka kısmında bulunmasıdır.

Her 250-300 erkek çocuğunun birinde bu sorun izlenir. Oluşma sebebi kesin olarak bilinmemektedir.

HİPOSPADİASI BULUNAN ÇOCUKTA NE TÜR PROBLEMLER OLABİLİR?

Testis derisinde bulunan hipospadiasın, penisin daha uç kısmına doğru olan hipospadias vakalarına göre hem sorunları daha fazla hem de cerrahi tedavisi daha zordur. Özellikle komplike hipospadias vakalarında idrar yolları ve cinsel organ problemleri araştırılmalı, gerekirse kromozom analizi yapılmalıdır.

Hipospadiaslı çocukların  %10’unda  en az tek taraklı inmemiş testis ya da kasık fıtığı bulunabilir. Bazı hastalarda prostat anomalileri bulunabilir; bu da sık idrar yolu enfeksiyonu ve taş olumuna sebep olabilir.

İdrar çıkan deliğin daha geride olan hastalarda, idrar yapımında aşağı doğru idrar geleceği için, oturur şekilde idrar yapma yaygın bir alışkanlık olur.

Hipospadias vakalarının % 15’inde, özellikle ereksiyon sırasında ortaya çıkan penis eğriliği ‘kordi’ olabilir. Hem estetik problem olan bu durum, hem de cinsel ilişki zorluğu, hatta mümkün olmamasına yol açabilir.

Kordi olan ya da olmayan vakalarda, cinsel ilişki sırasında spermler, vajina içine giremeyeceğinden, çocuk sahibi olma problemleri görülebilir.

 

HİPOSPADİASLI ÇOCUKTA DİKKAT! 

Bu çocukların, cerrahi tedavisi içinde  var olan sünnet derisi önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, cerrahi tedavi tamamlanmadan önce kesinlikle sünnet yapılmamalıdır. Bu çocuklara sünnet, cerrahi tedavi sırasında ya da sonrasında, bu konuda uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Daha önce hipospadias tanısı konulmamış, fakat  sünnet sırasında ‘doğuştan sünnetli’ olarak izlenen çocukların sünneti mutlaka ertelenmeli ve uzman doktora muayene edilmelidir.

 

HİPOSPADİAS CERRAHİSİ ZOR MUDUR? 

Hipospadias cerrahi tedavisi plastik cerrahi uzmanları, çocuk ürolojisi uzmanı, çocuk cerrahisi uzmanı hatta bazı genel cerrahlar tarafından dahi yapılmaktadır. İdrar deliğinin, normalde bulunması gereken penis ucuna göre, daha geride bulunduğu yere göre  ve yöntemine göre yüzlerce cerrahi onarım tekniği bulunmaktadır. Cerrahi onarım, bu konuda çok fazla bilgi sahibi ve tecrübesi olan hekimler tarafından yapılmalıdır.

Testis derisinde bulunan hipospadiasın, penisin daha uç kısmına doğru olan hipospadias vakalarına göre hem sorunları daha fazla hem de cerrahi tedavisi daha zordur. Bazı vakalarda 2 seans ameliyat gereksinimi olabilir. En tecrübeli cerrahların onarımlarında dahi ek cerrahi müdahaleler gerekebilir.

 

AMELİYAT NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Hipospadias cerrahi tedavisi 3-18 ay arası yapıldığında daha başarılı olmaktadır. 5 yaşında, ergenlik çağı ve daha sonra yapılan ameliyatlar sonrası daha fazla problem olabilmektedir.Bezli dönemde yapılan ameliyat sonrası bakım da daha kolaydır. Psikolojik travma yaratabilmesi nedeniyle 2-6 yaş arası cerrahi çok tercih edilmemektedir.

 

CERRAHİDE HANGİ TEKNİK KULLANILIR?

Hipospadias cerrahisinde, 300’den fazla cerrahi teknik bulunmaktadır. Problemin derecesine göre farklı teknikler kullanılır. Tek bir başarılı teknik bulunmamaktadır.

 

AMELİYAT SONRASI TAKİP NASILDIR?

Genel anestezi altında 1-3 saatlik bir ameliyat sonrası, 1-10 gün arası hastane kalma süresi bulunur. İdrarın yara yerini kirletmesini önlemek amacıyla, penis ucunda ‘stent’ adı verilen idrar sondaları bırakılır. Daha sonra 7. Günde bu sonda da çıkarılır. Bezli olan bebeklerin bezlenmesi yapılır.

 

AMELİYATIN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR? 

Hipospadias cerrahi tedavi sonrası, fistül gelişmesi en sık komplikasyondur. Peniste 2 yerde idrar çıkması ile anlaşılır. Bu durumda 6 ay sonra tekrar bir düzeltme cerrahisi gerekir.

Olması muhtemel diğer sorunlar ise, dikişlerin tamamen açılması, darlık, kanama, enfeksiyon, eğrilik, kangren, üretral divertikül, üretrada kıl olması olarak sıralanabilir.

EPİSPADİAS NEDİR?

Epispadias, penis orta kısımda birleşmem sonucu oluşur. Hipospadiasın aksine, penisin üst kısmında görünen bir deformitedir. Daha nadirdir, fakat daha ciddi bir problem olabilir. Beraberinde çift fallus, mesane ekstrofisi, kloakal ekstrofisi gibi ciddi problemler de olabilir.

 
 
  E- Bülten’e kayıt ol yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar ol... Katıl
 
Arkadaşına Gönder
Gönderen Adı :
Alıcı E-mail :
Güvenlik Kodu :