Yasal Uyarılarımız Faydalı Linkler
 
Saç Ekimi
 

Saçlarınızda ciddi bir azalma mı var? Saçlı bölgenin giderek azaldığını hissetmenizin yanı sıra çevrenizde de fark edilmeye mi başlandı? Bazıları dalga mı geçiyor? Modern tıbbın sunduğu saç ekim yöntemleriyle kendi saçlarınıza; üstelik eskisinden daha gür bir şekilde kavuşmanız mümkün.

 

Kadınlarda ve özellikle erkeklerde görülen saç dökülmesi günümüzde estetik bir sorun olarak önemli bir yere sahip.

Saç Ekimi Nedir?
Vücuttaki kılın veya saçın olduğu yerden doku dışına alınıp; başka bir vücut veya saçsız alana  ( saçsız veya vücutta başka bir alana) yerleştirilmesi işlemine saç ekimi denir. Saç ekimi bir tür doku naklidir ve bu nakil kişinin kendi dokusuyla yapılır.
Lokal anestezi altında Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı tarafından içinde canlı saç köklerinin bulunduğu bir doku parçası  blok halinde (FUT) veya tek tek (FUE) alınır ve uzman ekip tarafından tekli, ikili ve üçlü graft (greft) adını verdiğimiz gruplara ayrılır.

Daha sonra ayrılan bu saç kökleri yine lokal anesteziyle tamamen açılmış ( saçsız kalmış) ya da seyrelmiş alanlara, cildin altına doğru mikro kanallar açarak; bu kanallar içerisine tek tek taşınır ve işlem tamamlanır. Son zamanlarda kaş, kirpik, sakal, bıyık ve kol kılı gibi ekimler de yapıldığından ‘Saç Ekimi’ tanımı yetersiz kalmaktadır. Doğru tanımlama ‘Kıl Kökü Nakli’ şeklinde olmalıdır.
 
Saç Muayenesi ve Analizi
Saç Ekimi Ünitesi’nde hastalarımızın estetik cerrahi uzmanı tarafından saç muayeneleri yapılır, saçsızlıklarının tedavi planı ve saç nakli hakkında kendilerine detaylı bilgi verilir. Bu muayenede açıklık ve seyreklik alan derecesi ölçülür, ense üzerindeki dökülmeyen saç köklerinin sağlığına ve sıklığına bakılır. Detaylı saç analiz raporu düzenlenerek kişi saçlarının durumu hakkında bilgilendirilir. Eğer kişinin ense üzerindeki saçlı alanı, açıklığını kapatacak kadar ise Saç Ekimi tedavisi yapılır, eğer bu alan uygun değilse diğer yöntemlerle ilgili bilgiler verilir.

Saç ekimi merkezlerinde, uzmanlar tarafından detaylı saç analiz raporu düzenlenerek kişi saçlarıyla ilgili bilgilendirilir. Saç ekimi uzmanları saç analizi ile saç sorunlarınızı tespit ederek, saç tedavinizi planlar ve yapılan tedavilerin olumlu sonuçlarını gerçekçi bir şekilde rapor ederek hastalarına uygun bir tedavi sunar.
 
Kıl Kökü Nakli
Saç ekiminde son yıllarda yaygın olan yöntemlerden biri FUE’dir. FUE saç ekim yöntemi diğer saç ekimi teknikleri gibi bir ameliyat olmadığı için ameliyata bağlı ağrı, yara, enfeksiyon, kanama ve yara izi gibi genel ameliyat komplikasyonları olmaz. Hisar Intercontinental Hospital olarak 3 çeşit saç ekim yöntemi uyguluyoruz.
 

Saç Naklinde Kullanılan Yöntemler

FUE (Follicular Unit Extraction)
Kısaca FUE olarak adlandırılan Follicular Unit Extraction, ensenizin üst kısmı ve kulak üstünüzdeki saçlarınızdan yararlanarak cerrahi işlem yapılmadan lokal anestezi altında Micromotor yöntemi ile 1 mm’den biraz küçük Punch’larla tek tek saçlı deriden çıkarılması işlemidir. Bu işlemde kesi yapılmadığı için dikiş atılması gerekmez. Çıkarılan saç kökleri, hücre suyunda bekletilerek saç ekimi başlayana kadar sağlıklı kalmaları sağlanır. Günümüzde; hastalarımızın tercihi doğrultusunda 10 hastamızdan 9’una bu yöntem uygulanmaktadır. FUE yönteminin avantajları, FUT yöntemi yapılan işlemlerde hastalarda görülen deride yara izinin kalmaması, ekimdeki başarı oranının daha yüksek olması ve daha çok saç kökü transferine olanak sağlaması şeklinde sayılabilir.
 
FUT (Follicular Unit Transplant)
FUT yöntemi olarak adlandırdığımız Fullicular Unit Extraction Transplant, ensenin üst kısmı olan iki kulak arasındaki alandan lokal anestezi altında cerrahi bir işlemle doku parçası alınmasıdır. Çıkarılan bu parça tekli ve ikili gruplara ayrılır. Ayrılan bu parçalar (greft), lokal anestezi ile açılan kanallara yerleştirilir. Bu bölgede saç alınma işlemi sırasında bir doku kesisi yapıldığı için, estetik dikiş ile kapatmak gerekmektedir.
 
 
 FUT MU YOKSA FUE Mİ?
 
Saç ekimi isteği olan hastaların ilk önce sorduğu sorulardan bir tanesi de   FUT mu daha iyidir, yoksa FUE mi? Sanılanın aksine bu iki saç nakil yöntemi birbirinden çok da bağımsız olan ayrı yöntemler değildir. FUE yöntemi FUT yönteminin bir adım daha ileri gitmiş şeklidir.FUT (Follicular unit transplant) yöntemi kıl foliküllerinin başka bir vücut alanına naklini tarif etmektedir. FUE (Follicular unit extraction) ise kıl foliküllerinin saçlı alandan çıkarılmasını tarif etmektedir. FUE yönteminde saçlı alandan mikromotorla tek tek çıkarılan kıl folikülleri (kökleri) işlem sonunda saçsız alana nakil edilir.

Klasik saç ekimi işleminde, ense ve iki kulak arası saçlı deriden bir şerit halinde saç bloğu çıkarılmakta ve bu daha sonra 1’li 2’li 3’lü ve hatta daha çok kıl folikülünün olduğu parçalara ayrılır ve vücudun diğer bölgesine nakil edilirdi. Ense saçlı deriden alınan alan ise dikiş atılarak kapatılırdı. Bu yöntem hem ağrılı hem de saçlı deride dikiş izi bırakması nedeniyle çok uygun olmayan bir yöntemdir. Adlandırılması FUT olarak yapılan bu yöntem çok tercih edilmemektedir.

Modern saç ekimi yönteminde ise kıl folikülü alınması işlemi ense ve iki kulak arkası bölgeden mikromotorla tek tek yapılmaktadır. Alınan alanda açık yara oluşmadığı için dikiş atılması da gerekmemekte ve iz kalması gözlenmemektedir. Çıkarılan kıl folükülleri yine aynı şekilde vücudun diğer bölgesine nakil edilmektedir. Adlandırılması FUE olan bu teknik, üstün sonuçları bakımından hem uzmanlar hem de hastalar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir. Sonuç olarak cerrahi olan yöntem FUT, cerrahi olmayan yöntem FUE şeklinde adlandırılmıştır.
 
BHT (Body Hair Transplant)
BHT; Saç köklerinizi vücudunuzdaki kıllardan yararlanarak tek tek almanıza olanak verir. FUE yöntemi ile aynı anda daha fazla saç teli nakledebilmek amacıyla da yapılmaktadır.
 
Saç Ekimi İşlemi Öncesi Hazırlanma Süreci
- Kanı sulandırıcı ve kanamayı artırıcı aspirin ve benzeri ilaçlar minimum 7 gün öncesinden kesilmelidir. Bu tür ilaçları düzenli kullanan kişiler doktorlarıyla görüşmeli ve hazırlanmalıdır.
- Öncesinde duş alınmalı ve jöle, krem, losyon, boya gibi herhangi bir madde sürülmemelidir.
- İşlem öncesi 2 saatlik açlık süresi olmalıdır.
- Yanınızda araba kullanmak için 1 kişi bulunmalıdır.
- Saç ekim operasyonuna gelirken önden fermuarlı, düğmeli rahat giyip çıkarabileceğiniz kıyafetler (eşofman tarzı ) tercih edilmelidir.
- Operasyondan en geç 3 gün önce sigara ve alkol kesilmelidir.
- Operasyon öncesi gece ideal olarak 8 saat uyku alınmalıdır.
- Operasyon öncesi, uzman istemediği takdirde saç kesimi yapılmamalıdır.
 
İşlem Sonrası Öneriler
- Doktorunuzun verdiği ilaç ve talimatları tek tek uygulayın.
- İlaç kullanımından dolayı alkol ve benzeri maddeler tüketmeyin.
- Operasyon sonrasında 1 gün süre ile araba kullanmayın.
- Saç ekimi sonrası 2-3 gün boyunca zor işlerden kaçının.
- Stresli ortamlarda bulunmayın ve ağır spor yapmayın.
- Operasyondan sonraki 2-3 gün cinsel ilişkide bulunmayın.
- Saç ekilen alanın sürtünme, kaşıma ve diğer travmalara maruz kalmaması gerekir.10 gün boyunca güneş ışığı, rüzgar gibi doğal dış ortamlardan korunun, dış ortamda şapka takın.
- Sırt üstü yatın.
- Saçlarınızı yıkarken ekim alanına fazla yüklenmeyin.
- Saçları yıkarken hafif masaj uygulayabilirsiniz ancak ekim alanına masaj yapmayın.
- Saç kurutma makinesini belirli bir süreye kadar kullanmayın.
- 15 gün sprey, boya, jöle gibi kozmetik ürünlerinden kaçının.
- 10 gün denize, yüzme havuzuna girmeyin.
 
İşlem Sonrası İyileşme Süreci
- 3 gün sonra saç ilk defa yıkanır. Masaj ve ovuşturma yapılmaz. Saç ekilen ve köklerin alındığı yerlerde oluşan kabuklar dökülmeye başlar. Nemlendirici ve epitelizan kremler sürülür.
- 10-15 gün içinde saç ekilen yer iyileşir. Normal saç yıkama başlanır.
- Varsa 15. günde dikişler alınır.
- 3 hafta sonra ekilen saçlar dökülmeye başlar.
- 3-4 ay sonra dökülen saçlar uzar.
- 9- 12 ay sonra istenilen ideal saç yapısına kavuşulur.
- Ekimden sonraki ilk yıkamanız genelde 3. günden itibaren verilen özel şampuan ve losyonlarla 1 hafta sürer. Bu yıkamaları yaptığınız sürecin sonunda ekim alanı ve alınan alandaki minik kepeğe benzer epitel dokuların kabuklanmaların tamamen dökmeniz gerekir, zira kalıcı olması durumunda iz bırakabilirler.
 

Saç Ekimi İle İlgili Merak Edilenler

Saç Ekimi Neden Hastane Ortamında Yapılmalıdır?
Saç ekimi ciddi bir tıbbi işlemdir ve oluşabilecek komplikasyonlara karşı, hijyen koşullarının en iyi şekilde sağlandığı hastane ortamında yapılmalıdır.
 
Saç Ekimi Kimler Tarafından Yapılmalıdır?
Saç ekimi estetik-plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı ve bu konuda eğitim almış, yılların tecrübesini edinmiş uzmanlaşmış sağlık teknikeri tarafından gerçekleştirilmelidir. Yasalarımız bu işlemin sadece plastik cerrahlar, dermatologlar ve cerrahi ekibi tarafından yapılmasına izin vermektedir.
 
Saç Ekimi Kararı Nasıl Verilir?
Saç nakli ve saç ekimi seçilecek tekniğin kişiye bağlı olarak değiştiği bir işlemdir. Bu yüzden doktorunuzu seçerken ekim tekniklerinde olduğu kadar aynı zamanda da flepler üzerinde deneyimi olan bir uzman olması gerekir. Bu uzman aynı zamanda hangi tür girişimin sizin için daha uygun olabileceğine karar verebilecek yetkide olmalıdır.
 
Saç Ekiminden Beklenti Ne Olmalıdır?
Bütün estetik operasyonlarda olduğu gibi, önkoşullar sağlıklı olmak ve gerçekçi beklentiler taşımaktır. Operasyon limitlerinin anlaşılması çok önemlidir. Amaç görünümünüzü mümkün olduğunca iyileştirmektir. Saç ekimi kafadaki açık bölgenin tamamen saçla kaplanması anlamına gelmez. Sahip olduğunuz kök miktarına göre belirli bölgeye nakil yapılarak estetik bir görünüm sağlanması hedeflenir. Bu nedenle saç ekimi operasyonlarına karar vermeden önce uzmanlarınızdan sizin saç dökülme tipiniz ve diğer özelliklerinizle ilgili, uygun olana seçenekleri size açıklamasını isteyiniz.
 
Kimlere Saç Ekimi Yapılır?
Andogenetik tip saç dökülmesi görülen erkekler (yaşa, hormonlara, ailesel kalıtıma bağlı), saç ekiminin en sık uygulandığı hasta grubudur. Ayrıca yanık sonrası saçında veya kaşında açık alan oluşanlar, daha önce saç ekimi yaptırmış ama memnun kalmayanlar, geçirdiği saçlı deri ameliyatı sonrası kısmen saçsız alanı oluşmuş kişiler ve kadın tipi saç dökülmesi görülenler saç ekimine aday hasta grubudur.

Saç ekimi yaptırmak için saçsız kalmayı beklemeye gerek yoktur. Yaş, saç ekimi için bir engel oluşturmaz. Her sağlıklı bireyin uygun verici alanla saç ektirmemesi için hiçbir sebep yoktur. Ayrıca başka bir bölgeye nakledilmek üzere alınan saç kökünün yerine yenisi çıkmaz.
 
Operasyon Sonrası Günlük Hayata Dönüş Nasıl Olur?

4-8 saat süren operasyon sonucu hastalarımız günlük hayatına kaldığı yerden devam edebileceklerdir. Ağrısız, acısız yatak istirahatı gerektirmeyen bir işlemdir.

 

 
 
  E- Bülten’e kayıt ol yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar ol... Katıl
 
Arkadaşına Gönder
Gönderen Adı :
Alıcı E-mail :
Güvenlik Kodu :